Een keukenblad kiezen: materialen en mogelijkheden.

Keukenwerkbladen zijn er in verschillende soorten en maten. Elk type materiaal heeft z’n voordelen en nadelen. Denk maar aan: vlek- en vuilgevoeligheid, hittebestendigheid, zuurbestendigheid, krasvastheid, onderhoudsvriendelijkheid, slijtvastheid en het uitzicht. Het kiezen van een keukenwerkblad is daarom niet eenvoudig. Om de keuzestress te beperken som ik in dit artikel alle soorten materialen op met hun voor-en nadelen.

#1 Graniet

Graniet is hard, sterk en duurzaam, krasvast en kan goed tegen hitte. Het vraagt bovendien weinig onderhoud. Het is daarom zonder twijfel het beste natuurlijk materiaal voor een keukenwerkblad.

Granietkleuren zijn eerder beperkt. Als u een effen kleur zoekt is er behalve de zwarte Nero Zimbabwe niet veel keuze. Mag het iets bijzonders en gevlekt zijn, dan heeft u wel meer opties.

Het boeiende met natuursteen is dat u kan kiezen voor verschillende oppervlaktebehandelingen. Een gepolierde graniet heeft bijvoorbeeld een heel andere uitstraling dan een gebrande.

Houd in het achterhoofd dat een gepolierde (glanzende) afwerking minder poreus is en dus minder vlekgevoelig.

#2 Marmer en blauwe hardsteen

Marmer en blauwe steen zijn erg populair in landelijke en klassieke keukens. Ze hebben een charmant en rustiek karakter. Maar net als andere poreuze kalkstenen zijn ze krasgevoeliger, poreuzer en zuren bijten onherstelbare vlekken in het oppervlak.

Houd er rekening mee dat marmer slechts in beperkte mate hitte-, zuur- en krasbestendig is.

Bent u toch verliefd geworden op deze natuurstenen? Informeer bij uw steenkapper naar de juiste behandeling vooraf om zo veel mogelijk nadelen te tackelen.

#3 Composietsteen

Composietsteen bestaat uit kunststof en kleine stukjes natuursteen. Het is een heel sterk materiaal met een lange levensduur.
Hoewel het wel minder natuurlijk oogt dan natuursteen, zijn de natuursteenimitaties in composiet de laatste jaren erg goed geworden.

De eigenschappen kunnen wat variëren per kleur en oppervlakteafwerking. Maar in tegenstelling tot veel natuursteensoorten, is composiet niet zuurgevoelig en niet poreus, dus weinig vlekgevoelig, gemakkelijk in onderhoud en heel hygiënisch.
Composiet wordt over het algemeen als hittebestendig beschouwd, maar verdraagt geen hete pannen of potten. Dit veroorzaakt blijvende plekken.

Er zijn erg veel mogelijkheden qua kleuren en motieven. Bijna alle varianten zijn bovendien verkrijgbaar in glanzende, matte en ruwe oppervlaktes.

Verschillende bladen kunnen met een quasi onzichtbare voeg met elkaar verbonden worden.
In de meeste gevallen kan eventuele beschadiging onzichtbaar hersteld worden door vakmensen. Kleine krasjes kunnen er in beperkte mate zelf uit gepolierd worden met een speciaal sponsje.

De bekendste merken zijn Silestone, Diresco en Caesarstone.

#4 Keramiek

De eigenschappen van een keramisch keukentablet zijn verbluffend: krasvast, hittebestendig, niet poreus, slijtvast en zelfs snijvast.
Meestal wordt gekozen voor een glad tablet, maar er zijn ook mogelijkheden met structuur. Zo ziet het er soms uit als echte natuursteen.

Het addertje onder het gras? De randen zijn gevoelig. Door bijvoorbeeld met een kookpot tegen de rand te stoten, kan er een stukje afbreken. Of erger: een barst ontstaan.

Veel steenkappers zetten keramiek liever niet in verstek omdat de dunne verstekranden extra stootgevoelig zijn.
Keramiek is meestal voorzien van een oppervlakteprint. Omdat het niet in de massa gekleurd is, hebben de randen een andere kleur of textuur.

#5 Laminaat

De grootste troeven van laminaatwerkbladen zijn de prijs en de grote keuzemogelijkheden in kleuren en prints. Het is bovendien zeer onderhoudsvriendelijk.

Laminaat is echter minder kras- en hittebestendig.

Een goede plaatsing is heel belangrijk. De toplaag is vochtbestendig, maar de drager is dat vaak niet. Alle voegen rond kookplaat en spoelbak moeten heel zorgvuldig afgekit worden. Als er water tussen kan, gaat de drager vaak opzwellen en ontstaat onomkeerbare schade.

Laminaat is een basic en budgetvriendelijke oplossing. Het straalt zeker geen luxegevoel uit.

#6 Corian of Solid Surface

Wilt u een creatief en uitdagend design? Solid surface leent zich perfect voor unieke of strakke naadloze werkbladen.
Het biedt ontzettend veel mogelijkheden qua vormgeving door naadloze verbindingen en de mogelijkheid tot organische vormen.
Bovendien is de keuze in kleuren heel uitgebreid. U kan kiezen voor een effen tint, spikkeltjes of korrels.

Solid surface wordt over het algemeen als vlek-, zuur- en hittebestendig beschouwd, maar verdraagt geen hete pannen of potten. Dit veroorzaakt blijvende plekken. Ook kunnen bepaalde lichte kleuren toch vlekgevoeliger zijn.

Vlekken, krassen, kekken of zelfs schroeivlekken kunnen wel ter plaatse hersteld worden door een vakman.

#7 Roestvrij staal

Roestvrij staal is heel hygiënisch, gemakkelijk in onderhoud, volledig hittebestendig, slijtvast en niet poreus.
Spoelbakken, afdruipvlakken en zelfs gaskookplaten kunnen naadloos ingelast worden.

Houdt u niet van de matte patine die zich met de tijd vormt door krasjes die typisch zijn voor inox werkbladen? Kies dan vanaf de start voor een reliëfstructuur zodat krassen minder of niet opvallen.

U kan kiezen voor een dun, maar massief werkblad van 4 mm dik of een opgedikt werkblad op een (houten) structuur. Kies voor voldoende dikte in het laatste geval, zodat er geen deuken ontstaan als u iets op het werkblad laat vallen.

Benieuwd naar de nieuwe esthetische mogelijkheden? Neem gerust contact met me op. Ik laat u de stalen graag even zien.

#8 Beton

Beton is een gebruiksvriendelijk en veelzijdig materiaal. Door creatieve mogelijkheden kan een betonnen werkblad een echte blikvanger zijn.

Het blad kan, al dan niet ter plaatse, naadloos gegoten worden in een mal. Gegoten betonnen werkbladen zijn gemiddeld 8 à 10 cm dik.

Omdat betonnen werkbladen altijd op maat worden gemaakt, zijn ze meestal wat duurder. Beton is bovendien erg zwaar en daardoor moeilijk te plaatsen.

Betonnen werkbladen zijn erg duurzaam, krasvast en hittebestendig, maar u moet er wel met de nodige zorg mee omspringen. Beton is immers poreus, vlek- en zuurgevoelig.

Laat uw werkblad dus meteen na plaatsing behandelen. Het is ook aangeraden om het beton regelmatig opnieuw te behandelen.
Na verloop van tijd krijgt uw betonnen werkblad een gebruikspatine die het een warmere uitstraling geeft.

#9 Hout

Houten werkbladen zijn eerder zeldzaam. Ze zorgen voor een tijdloze, natuurlijke, warme en bijna rustieke schoonheid in uw keuken. Ze kunnen in strakke, koele ontwerpen goed tot hun recht komen door het contrasterend effect.

Als u kiest voor een houtsoort met een opvallende nerftekening kan het werkblad uw keuken tot een eyecatcher van formaat maken.

Houd echter wel rekening met de nadelen. Hout vraagt veel onderhoud en is bovendien niet kras- en vochtbestendig.

#10 Glas

Houdt u van exclusief en bijzonder, dan is een aanrecht van gehard glas een aanrader.

De onderkant van een glazen werkblad kan in eender welke kleur gelakt worden zodat uw werkblad helemaal op uw interieur is afgestemd.

Glas is hygiënisch, krasvast, vlekbestendig en makkelijk in onderhoud.

Industrieel gehard glas is nagenoeg onverwoestbaar. Maar wanneer u met veel kracht tegen de rand stoot, kunnen er daardoor beschadigingen ontstaan. Met soms gevaarlijk scherpe randen als gevolg.

Zo, dit zijn alle soorten keukenbladen met hun voor- en nadelen in een notendop. Twijfelt u alsnog tussen specifieke materialen? Of wilt u graag enkele stalen zien? Contacteer me gerust. Ik sta u graag bij met raad en daad.